ATO container low

Share you PDE file with our community

Posts: 50
Joined: Mon Dec 18, 2017 7:42 pm
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 8:42 am
What do i need to do to get notified (portal, text, email) when the water is low in my ATO container? I installed the float switch in the container, and plugged it into my controller. what is next? a code? thank you
Image

Posts: 12288
Joined: Fri Mar 18, 2011 6:47 pm
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 10:37 am
You can set alerts on the portal
Roberto.

Posts: 50
Joined: Mon Dec 18, 2017 7:42 pm
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 11:03 am
so there is no code that will need to be installed or anything? I already plugged it into the controller, now i just get it where i can get on the portal. I pushed down on the float sensor but I didn’t get any alarms.
Image

Posts: 50
Joined: Mon Dec 18, 2017 7:42 pm
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 6:08 pm
Please what do I need to do?
Image
User avatar
Posts: 2746
Joined: Fri Mar 18, 2011 6:20 pm
Location: Illinois
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 7:27 pm
the alarm will only trigger when the portal gets updated. it can take up to 5 minutes. the controller only sends data to the portal every 5 minutes (hence why it can take up to 5 minutes). then when the controller processes the data and compares it to the alert rules you have set, it will send you an alert.
so that's why you don't get an alert when you push the float down. you also need to make sure you have your alert set properly (it needs to be something like AtoLow == 1).

Sent from my XT1585 using Tapatalk

Posts: 50
Joined: Mon Dec 18, 2017 7:42 pm
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 8:10 pm
Just put AtoLow ==1 in portal settings? Should the red light come on the controller when the level is low? Or just are the 5 mins it will send me an alert?
Image
User avatar
Posts: 2746
Joined: Fri Mar 18, 2011 6:20 pm
Location: Illinois
PostPosted: Sat Jan 13, 2018 8:04 am
Swampfox wrote:Just put AtoLow ==1 in portal settings? Should the red light come on the controller when the level is low? Or just are the 5 mins it will send me an alert?
ok. so having the atolow line in the portal will trigger the alert once it is sent to the portal and processed.
there will be no light on the controller indicating anything since we have not coded that to happen. what we have discussed is simply allowing the portal to handle all the processing and alerts and the controller simply sends data to it.

Sent from my XT1585 using Tapatalk
User avatar
Posts: 2746
Joined: Fri Mar 18, 2011 6:20 pm
Location: Illinois
PostPosted: Sat Jan 13, 2018 8:26 am
To get the LED to be activated on the controller AND to have the ATO Alert flag triggered when the low ato port is activated, you will want to add this code to the loop() function of your code.

Code: Select all
/*
If the LowATO port ever gets activated, we will trigger an alert
  - Turn on the LED
  - Set the ATO Alert Flag

The ATO Ports are:
  - LowATO
  - HighATO
 
The alerts will ALWAYS be set until they are manually cleared. It does not
matter what the float switch does. Once triggered, the alert stays until
cleared.

To clear it, you must use the ATOClear function. ReefAngel.ATOClear()
You can clear it with the apps or via the Portal.
*/
if ( ReefAngel.LowATO.IsActive() ) {
  ReefAngel.LED.On();
  bitSet(ReefAngel.AlertFlags,ATOTimeOutFlag)
}


The benefit from me setting the AlertFlag for the ATO Timeout, that will simplify the alerts. You could then allow the portal to check that the ATO Timeout is set. In my Android app, I display the alert flags and allow notifications to be set based on the alert flags if desired.

I have also added comments to the code above, so hopefully this makes sense and helps.

Posts: 50
Joined: Mon Dec 18, 2017 7:42 pm
PostPosted: Sun Jan 14, 2018 9:22 pm
Thank you binder
Image

Posts: 50
Joined: Mon Dec 18, 2017 7:42 pm
PostPosted: Mon Jan 15, 2018 7:11 pm
Binder I tried to upload the code, but it is saying "firmware.ino:22:1: error: expected initializer before 'void'
void if (ReefAngel.LowATO.IsActive() ) {" It also had a error for no semi colon after the finial }, but I added it. I just don't know what to put in to fix there expected initializer.

Also what cause this when i try to upload to my controller?
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
Could not program the board
Image
Next

Return to My PDE/INO file

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests